Leipzig dokumentärfilmfestival 2006

Ingela Broviks rapport från Leipzig.

Den 49:e internationella dokumentär-och animationsfilmfestivalen i Leipzig som i år pågick 30/10-5/11 var under DDR-tiden ett slags asyl för politiskt obekväm film från hela Sovjetunionen. I Leipzig kunde man visa film som annars var förbjuden, har dokumentärfilmare som Volker Koepp mfl berättat för mig. Det var dessutom i Leipzig som revolutionen 1989 började med sång, musik och måndagsdemonstrationer.

År 2005 visade man i Leipzig ett stort antal dokumentärfilmer från Kina med besök av dokumentärfilmfestivalen i Kanton . I år har man presenterat 17 arabiska dokumentärer samt ett seminarium om den arabiska filmen.

Azza El-Hassans ”Kings and Extras. Digging for a Palestinina Film Archive” är en av festivalens mest intressanta filmer,  en filmessä gjord med både smärta och självironi.

Det fanns nämligen ett filmarkiv i Beirut som försvann under kriget 1982. Regissören söker upp sakkunniga i Syrien,Libanon, Jordanien och de palestinska områdena för att få svar. Azza El-Hassans sökande blir till en metafor för en palestinsk identitet, men det är också en film som bryter stereotypen av ” det arabiska” som vi oftast ser i medierna. Problemen gestaltas på ett sätt som bryter mot Huntingtons tes om ” clash of civilisation” mellan öst och väst.

Men det finns även andra filmer på årets Leipzigfestival som tar upp frågan, som tyska ”Losers and Winners” i regi av Ulrike Franke och Michael Loeken. Där ser vi två kulturer mötas i en maktkamp i Ruhrområdet, där en gigantisk koksfabrik, som kostat 5-600 miljoner euro,skall rivas och förflyttas till Kina.

Vi ser trötta medelålders tyska arbetare som ytterst ovilligt möter unga, energiska kinesiska arbetare som jobbar dygnet runt för att demontera fabriken. Den kommunist-kapitalistiske chefen sjunger sånger om Mao-Tse-tung i limousinen på väg till jobbet, hans röda fana påminner om att för inte så länge sedan fanns liknande bakom Berlinmuren. Filmkameran är med vid alla avgörande ögonblick, dock utan att exploatera arbetarna, i den symboliska arbetsprocessen att flytta ekonomiskt viktig industri från väst till öst.

I Leipzig visas också en utställning om Kieslowski, tio år efter hans bortgång samt ett urval av hans tidigaste dokumentärer i en  intressant retrospektiv. Nu skall utställningen vidare till Singapore.

Ingela Brovik, Malmö 7 dec 06.