Johan Kling fick årets Greta för Darling

Fredrik Heinig, Johan Kling och Michelle Meadows.
Producenten Fredrik Heinig, regissören Johan Kling och skådespelerskan Michelle Meadows håller upp ”Gretan” (i bakgrunden) och diplom vid prisutdelningen.

Svenska Filmkritikerförbundets pris GRETA för årets bästa svenska film 2007 går till regissören Johan Kling för filmen DARLING. Greta är en plexiglas-skulptur på vilken en ingjuten bildsekvens ur vinnarfilmen betraktas av Greta Garbo, fångad i profil av Einar Nerman på den klassiska teckningen av Den gudomliga.

Johan Kling kommenterar beskedet:
”Stort tack. Det var väldigt roligt. Kritiker är ju stränga, så det är roligt att få ett godkännande av dem. Jag brukar undvika att läsa recensioner för jag blir så påverkad. Det här blev jag verkligen glad över.”

Greta delas ut årligen efter omröstning bland Filmkritikerförbundets medlemmar. Det var 35:e gången som förbundets medlemmar genom omröstning utsåg årets bästa film. Förra årets Greta tilldelades Jesper Ganslandt för Farväl Falkenberg, 2005 gick det till Josef Fares priset för Zozo, 2004 fick Tomas Alfredson priset för filmen Fyra nyanser av brunt, 2003 års Greta gick till Björn Runge för Om jag vänder mig om, 2002 till Lukas Moodysson för Lilja 4-ever.