Greta till Babak Najafis “Sebbe”

Babak Najafi. Foto: Film i Väst/Michael Malmborg

Svenska Filmkritikerförbundet tilldelar Babak Najafis film “Sebbe” 2010 års Greta med följande motivering:

Babak Najafis långfilmsdebut är en säker och ärlig klasskildring med fingret i magen på samtidens Sverige; en realistisk men samtidigt poetisk och klichéfri skildring av miljöer, relationer och människor. Filmen lyfts särskilt av Sebastian Hiort af Ornäs och Eva Melanders rörande och ärliga samspel. Sebbe rör sig i ett kylslaget landskap, men det är ett landskap där det finns rymd och vägar ut – möjligheter och inte bara elände.

Regissören Babak Najafi kommenterar:

– Det här var väldigt roligt. Precis när jag trodde att filmen var död så händer allt detta. Det värmer. Och man får lust att fortsätta berätta historier. Som berättare finns det ingen annan skräck än att ingen ska bry sig om det du har att komma med.

(Foto: Film i Väst/Michael Malmborg)