GRETA till Ruben Östlunds “Play”

Ruben Östlund på inspelningsplatsen för "Play". Foto: Marius Dybwad Brandrud/Plattform Produktion

Svenska Filmkritikerförbundets pris GRETA för bästa svenska film 2011 tilldelas Ruben Östlunds “Play” med följande motivering:

Play är en film som föder nya tankar om överläge och underläge. Ruben Östlund letar upp våra ömmare punkter – även de vi inte visste att vi hade – och ger oss en obekvämt aktuell bild av nutiden.

Regissören Ruben Östlund kommenterar:

“Fantastiskt kul! Många regissörer brukar ju säga att publikpriset är det finaste, det tycker inte jag! Jag vill allra helst ha bekräftelse från en liten expertgrupp som jobbar med att se på film och som bara delar ut ett pris om året! 2009 fick jag ju en Greta för De ofrivilliga men i år vågade jag inte riktigt hoppas, jag trodde nog att Apflickorna skulle bli svårslagen.”

Ruben Östlund är den första regissör vars filmer har tilldelats GRETA två gånger sedan förbundets utmärkelse fick nuvarande namn år 2000.
2009 tog Östlunds film “De ofrivilliga” hem det årets GRETA. Bland tidigare pristagare finns också Babak Najafis “Sebbe” (2011), Fredrik Edfeldts “Flickan” (2010) och Johan Klings “Darling” (2008).

GRETA är en plexiglas-skulptur på vilken en ingjuten bildsekvens ur vinnarfilmen betraktas av Greta Garbo, fångad i profil av Einar Nerman på den klassiska teckningen “Den gudomliga”. Priset delas ut årligen efter omröstning bland Filmkritikerförbundets medlemmar.

Foto: Marius Dybwad Brandrud/Plattform Produktion.