Greta till Tarik Salehs “Boy from Heaven”

Boy from Heaven

Svenska Filmkritikerförbundet tilldelar Tarik Salehs “Boy from Heaven” Greta-priset för 2022 års bästa svenska film med följande motivering:

“‘Boy from Heaven’ är en imponerande konstnärlig bedrift, både till form och innehåll; en thriller om tro, korruption och politik som kombinerar det dagsaktuella med tidlösa frågor, och som därtill är välspelad in i varje biroll.”

Regissören Tarik Saleh kommenterar:
– Som filmskapare är relationen till filmkritik komplicerad. Sällan får man känna glädje, när man väl får bra kritik är det snarare en känsla av lättnad. Men att bli utvald till årets bästa svenska film av experter som ser allt… Då är det inte med en känsla av lättnad utan ren glädje och stolthet. När jag tänker på de stora namn som skapat film just i år, känns det som en dröm.

Med detta pris tilldelas Tarik Saleh sin första Greta. Bland nyligen utsedda pristagare finns Ronnie Sandahls “Tigrar” (2021), Henrik Schyfferts “Spring Uje Spring” (2020) och Levan Akins “And Then We Danced” (2019).

Svenska Filmkritikerförbundets pris, sedan 2000 kallat Greta, delas ut årligen efter att förbundets medlemmar röstat på sin favorit bland alla svenska filmer som haft premiär det senaste året.

BILD: Boy from Heaven. Foto: TriArt Film / © Atmo